Hoe regelmatige controles bij de dierenarts uw hond of kat gezonder kunnen maken

Hoe regelmatige controles bij de dierenarts uw hond of kat gezonder kunnen maken

De dierenarts is een belangrijke partner in de gezondheid van uw hond of kat. Regelmatige controles helpen om gezondheidsproblemen op te sporen en te voorkomen. Als uw hond of kat gezond is, is de kans groter dat hij of zij een lang en gelukkig leven zal hebben.

Wanneer moet ik mijn hond of kat naar de dierenarts brengen?

Hoe vaak u naar de dierenarts moet gaan, hangt af van de leeftijd en het ras van uw hond of kat. Voor kitten en puppies is het aanbevolen om elke 3 tot 4 weken naar de dierenarts te gaan. Voor volwassen honden en katten is het aanbevolen om 1 tot 2 keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Rasgebonden aandoeningen kunnen vaker voorkomen, dus overleg met uw dierenarts over de beste schema voor uw huisdier.

Wat gebeurt er tijdens een reguliere controle bij de dierenarts?

Tijdens een reguliere controle wordt uw hond of kat nagekeken op eventuele gezondheidsproblemen. De dierenarts zal de ogen, oren, mond, huid, vacht en poten controleren. Hij of zij zal ook het hart en de longen luisteren. Als er aanwijzingen zijn voor een gezondheidsprobleem, zal de dierenarts aanvullende tests uitvoeren. Deze kunnen bloed- en urineonderzoek, röntgenfoto’s en echografie (echo) omvatten.

Waarom zijn reguliere controles bij de dierenarts zo belangrijk?

Reguliere controles bij de dierenarts helpen gezondheidsproblemen op te sporen in een vroeg stadium. Hoe vroeger een probleem wordt opgespoord, hoe gemakkelijker het is om het op te lossen. Soms kunnen kleine aanpassingen in de levensstijl, voeding of verzorging van uw hond of kat helpen om gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen.

Wat kan ik doen om mijn hond of kat gezond te houden?

Naast reguliere controles bij de dierenarts, zijn er andere dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw hond of kat gezond blijft. Voeding is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van uw hond of kat. Zorg ervoor dat u een geschikte voeding kiest en de aanbevolen hoeveelheden voer geeft. Het is ook belangrijk om uw hond of kat regelmatig te laten bewegen. Dit kan helpen om gewichtstoename te voorkomen en de spieren en gewrichten soepel te houden.

Lees ook