Waar je op moet letten bij het kopen van een Chinchilla

Waar je op moet letten bij het kopen van een Chinchilla

Waar je op moet letten bij het kopen van een Chinchilla

Als je een chinchilla wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je alles over de aanschaf van een chinchilla, zodat je zeker weet dat je een gezonde en gelukkige chinchilla in huis haalt.

Waar moet je een chinchilla kopen?

De beste plek om een chinchilla te kopen is bij een erkende fokker. Zo weet je zeker dat de chinchilla gezond is en dat de fokker de nodige kennis heeft over deze dieren. Er zijn helaas ook veel mensen die chinchillas inbrengen in dierenwinkels of via internetmarktplaatsen verkopen. Dit zijn vaak chinchillas die niet goed zijn verzorgd en vaak ook ziektes hebben. Als je toch besluit om een chinchilla te kopen via deze weg, let dan goed op de volgende dingen:

  • Zorg ervoor dat de chinchilla niet te mager is. Een gezonde chinchilla is vooral dik in het midden van het lichaam.
  • Let op de oren. Een gezonde chinchilla heeft schone oren zonder tekenen van ontsteking of schurft.
  • Kijk of de chinchilla actief is. Een chinchilla die niet beweegt en apathisch is, kan ziek zijn.
  • Controleer of de ontlasting normaal is. Gezonde chinchilla ontlasting is droog en donkerbruin van kleur.
  • Let op de vacht. Een gezonde chinchilla heeft een glanzende, volle vacht. Als de vacht dof is of er plukken uit vallen, is de chinchilla waarschijnlijk niet gezond.

Hoe moet je een chinchilla verzorgen?

Chinchillas zijn relatief eenvoudig te verzorgen. Ze hebben een speciale kooi nodig waarin ze voldoende ruimte hebben om te bewegen. De kooi moet minimaal 80 x 50 x 50 cm (l x b x h) zijn. De bodem van de kooi moet bedekt zijn met een laag zachte strooisel, zodat de chinchilla zijn voetjes niet kan bezeren. De kooi moet ook voorzien zijn van een aantal spullen om de chinchilla te vermaken, zoals een tak om aan te klimmen, een houten blok om te kauwen en een voer- en waterbak.

Chinchillas hebben ook een aantal speciale voedingsbehoeften. Ze zijn vegetariërs en eten voornamelijk hooi, hay cubes en chinchilla pellets.fruit en groenten kunnen ook af en toe gegeven worden, maar let wel op dat het voedsel niet te vochtig is, omdat dit de vacht van de chinchilla kan beschadigen. Chinchillas hebben ook een hoge behoefte aan vitamine C, dus geef ze hier regelmatig aan toe.

Chinchillas zijn sociale dieren en hebben dus gezelschap nodig. Het is daarom aan te raden om minimaal twee chinchillas tegelijk te kopen. Als je er maar één in huis haalt, zal hij of zij zich eenzaam voelen en kan zich gaan vervelen. Dit kan leiden tot allerlei gedragsproblemen.

Conclusie

Als je op de bovenstaande punten let, weet je zeker dat je een gezonde en gelukkige chinchilla in huis haalt. Vergeet niet dat chinchillas sociale dieren zijn en dat ze dus gezelschap nodig hebben. Koop daarom altijd minimaal twee chinchillas tegelijk.

Lees ook