Hoe je Chinchillas kunt voeden

Hoe je Chinchilla’s kunt voeden

Hoe voed je een chinchilla?

Een chinchilla is een klein, schattig knaagdier dat veel aandacht en liefde nodig heeft. Net als andere knaagdieren moeten chinchilla’s voedzaam en gevarieerd eten krijgen om gezond te blijven. In dit artikel leer je alles over het voeden van chinchilla’s.

Wat moet een chinchilla eten?

De meeste chinchilla’s die in Nederland en België gehouden worden, komen uit Zuid-Amerika. In het wild eten chinchilla’s voornamelijk grassen, kruiden en bloemen. Ook knaagt het af en toe aan een tak of boomstam. Een chinchilla die als huisdier gehouden wordt, kan het beste een dieet krijgen dat zo dicht mogelijk bij het natuurlijke dieet in het wild ligt.

Er zijn speciale chinchillavoeders te koop bij dierenwinkels of online. Kies bij voorkeur voor een voeder dat voor minimaal 20% uit grove vezels bestaat. Chinchilla’s hebben namelijk een zeer korte darmwerking en kunnen daardoor slecht verteerd voedsel niet goed verwerken. Het is belangrijk dat het voer dat je chinchilla krijgt, niet te fijn gemalen is.

Naast het basisvoer kun je je chinchilla ook af en toe een lekker hapje geven. Denk hierbij aan een paar blaadjes sla, een takje selderij of een handje mais. Geef je chinchilla nooit groente of fruit met pitjes of schil, want dit kan erg schadelijk zijn. Ook zijn er speciale chinchillaknabbels te koop bij dierenwinkels.

Hoeveel moet een chinchilla eten?

Een volwassen chinchilla heeft ongeveer 15-20 gram voer per dag nodig. Dit is ongeveer een eetlepel. Chinchilla’s zijn kleine dieren en hebben daardoor een kleine maag. Het is daarom belangrijk dat je ze niet te veel voer geeft.

Geef je chinchilla elke dag ongeveer 2 centimeter sinaasappel, appel of wortel. Dit is een lekker en gezond tussendoortje. Let er wel op dat je chinchilla niet teveel fruit eet, want dit kan diarree veroorzaken.

Wat is een chinchilla’s favoriete voedsel?

Chinchilla’s zijn gek op groente en fruit, maar ze hebben ook een zwak voor noten en zaden. Als je chinchilla graag noten en zaden eet, kun je ze af en toe een handje noten of zaden geven. Let er wel op dat je chinchilla niet teveel noten en zaden eet, want dit kan obesitas veroorzaken.

Hoe geef je een chinchilla water?

Een chinchilla heeft ongeveer 50-60 milliliter water per dag nodig. Dit is ongeveer 2 eetlepels. Geef je chinchilla water in een speciale chinchilladrinkbak of een klein schaaltje. Chinchilla’s zijn erg voorzichtig met het water dat ze drinken en kunnen daardoor snel uitdrogen. Zorg er daarom altijd voor dat je chinchilla genoeg water heeft.

Hoe weet je of je chinchilla te weinig eet?

Als je chinchilla te weinig eet, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je chinchilla ziek is of dat er iets mis is met het voer. Het is belangrijk om je chinchilla goed in de gaten te houden en eventuele veranderingen in het eetgedrag meteen te melden bij de dierenarts.

Lees ook