Alles wat je moet weten over het houden van neon tetras in je aquarium

Alles wat je moet weten over het houden van neon tetra’s in je aquarium

Alles wat je moet weten over het houden van neon tetra’s in je aquarium

Neon tetra’s zijn kleine, felgekleurde vissen die perfect zijn voor een beginner die een aquarium in huis wil halen. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft watertemperatuur en voeden, en zijn makkelijk te verzorgen. Neon tetra’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in rivieren en beken leven. Ze zijn vooral te vinden in Peru en Colombia. Neon tetra’s zijn een populaire keuze onder aquariumhouders, en terecht! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het houden van neon tetra’s in je aquarium.

Hoe groot worden neon tetra’s?

Neon tetra’s zijn kleine vissen, ze worden ongeveer 2,5 cm groot. Ze zijn dus geschikt voor kleine aquariums. Een aquarium van 30 liter is al voldoende voor een paar neon tetra’s.

Wat eten neon tetra’s?

Neon tetra’s zijn omnivoren en eten zowel plantaardig materiaal als dierlijke voeding. In het wild eten ze voornamelijk insectenlarven en kleine algen. In het aquarium kun je ze het beste een varied dieet geven, met zowel plantaardige als dierlijke voeding. Een aantal keer per week een beetje bladgroente en wat vleesvoer voor aquariumvissen is voldoende.

Hoeveel licht hebben neon tetra’s nodig?

Neon tetra’s houden van een donker aquarium, met weinig licht. Dit komt omdat ze in het wild voornamelijk in rivieren en beken leven, waar weinig licht doordringt. In het aquarium is een beetje licht voldoende, maar zorg er wel voor dat er geen direct zonlicht op het aquarium valt.

Wat is de ideale watertemperatuur voor neon tetra’s?

Neon tetra’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar het water van nature wat warmer is. Een watertemperatuur van ongeveer 25 graden is dus ideaal voor neon tetra’s. Neon tetra’s zijn echter wel gewend aan temperatuurschommelingen, dus een temperatuur van 20-25 graden is ook prima.

Hoeveel waterverversing hebben neon tetra’s nodig?

Neon tetra’s zijn gewend aan een stromend water, dus een waterverversing van 10-20% per week is voldoende. Zorg er wel voor dat het water dat je toevoegt dezelfde temperatuur, PH-waarde en hardheid heeft als het water in het aquarium. Neon tetra’s zijn erg gevoelig voor veranderingen in het water, dus let hier goed op!

Wat is de ideale PH-waarde voor neon tetra’s?

De ideale PH-waarde voor neon tetra’s is 6,8-7,2. Neon tetra’s zijn gevoelig voor veranderingen in de PH-waarde, dus let hier goed op. Zorg ervoor dat je regelmatig de PH-waarde in het aquarium controleert, en verander het alleen als het echt nodig is.

Hoeveel planten hebben neon tetra’s nodig?

Neon tetra’s zijn gewend aan een rijk, plantaardig milieu. In het wild leven ze voornamelijk in rivieren en beken, waar veel planten groeien. In het aquarium is het dus belangrijk dat er voldoende planten aanwezig zijn. Neon tetra’s zullen de planten in het aquarium gebruiken om zich te verstoppen, en om eitjes in te leggen. Een aantal populaire planten voor neon tetra’s zijn Javamos, Anubias en Echinodorus.

Wat is de ideale verhouding mannen/vrouwen?

Neon tetra’s zijn geslachtsrijp vanaf ongeveer 4 maanden oud. Het is belangrijk dat er een goede verhouding mannen/vrouwen aanwezig is in het aquarium, anders zullen de mannen de vrouwen gaan verstikken. Een verhouding van 2:1 mannen/vrouwen is ideaal. Neon tetra’s zijn niet kieskeurig wat betreft het aantal andere vissen in het aquarium, dus je kunt ze gerust samen houden met andere vissen.

Hoe kun je neon tetra’s kweken?

Neon tetra’s zijn makkelijk te kweken, en zullen in een goed verzorgd aquarium vanzelf gaan broeden. Als je wilt dat de neon tetra’s gaan broeden, is het belangrijk dat je een aantal dingen in acht neemt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende planten aanwezig zijn in het aquarium, zodat de vrouwtjes zich kunnen verstoppen. Ook is het belangrijk dat de watertemperatuur iets verhoogd wordt, naar ongeveer 28 graden. Neon tetra’s zullen dan gaan broeden.

Conclusie

Neon tetra’s zijn kleine, felgekleurde vissen die perfect zijn voor een beginner die een aquarium in huis wil halen. Ze zijn niet kieskeurig wat betreft watertemperatuur en voeden, en zijn makkelijk te verzorgen. Neon tetra’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in rivieren en beken leven. Neon tetra’s zijn een populaire keuze onder aquariumhouders, en terecht! In dit artikel heb je alles gelezen wat je moet weten over het houden van neon tetra’s in je aquarium.

Lees ook