Hoe zorg je voor de juiste huisvesting en omgeving voor je leguaan als huisdier

Hoe zorg je voor de juiste huisvesting en omgeving voor je leguaan als huisdier

Hoe zorg je voor de juiste huisvesting en omgeving voor je leguaan als huisdier?

Een leguaan is een prachtig huisdier, maar je moet wel weten hoe je voor ze moet zorgen. In dit artikel lees je alles over de juiste huisvesting en omgeving voor je leguaan. Lees verder om erachter te komen hoe je je leguaan het beste kunt verzorgen!

De juiste huisvesting

Een leguaan heeft een grote kooi nodig. Hoe groter, hoe beter. Een goede richtlijn is een kooi die minimaal drie keer zo lang is als de leguaan zelf. De kooi moet ook hoog genoeg zijn, zodat de leguaan kan klimmen. Een goede plek voor de kooi is een lichte en rustige plek in huis, zodat de leguaan zich kan ontspannen.

De kooi moet voorzien zijn van:

  • Een waterbak
  • Een voederbak
  • Een klimstang
  • Een plek om te rusten

De juiste omgeving

De kooi moet geplaatst worden in een ruimte met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden. In de winter kan de temperatuur iets lager zijn, maar let er wel op dat de kooi niet in de buurt van een radiator staat. De kooi moet ook voorzien zijn van een goede luchtvochtigheid, zodat de leguaan niet uitdroogt. Een luchtvochtigheid van 50% is ideaal. Dit kan bereikt worden door de kooi te sproeien met water of door een schoteltje water in de kooi te zetten.

Verder is het belangrijk dat de kooi voldoende verluchting heeft. Zorg ervoor dat de kooi niet in direct zonlicht staat, maar zorg er wel voor dat er voldoende licht binnenkomt. UV-licht is belangrijk voor de leguaan, dit kan bereikt worden door het plaatsen van een speciale UV-lamp in de kooi.

De juiste voeding

Een leguaan is een carnivoor en heeft dus vlees nodig. Het beste dieet voor een leguaan is een dieet bestaande uit:

  • Vlees
  • Vis
  • Eieren
  • Gevogelte
  • Krab
  • Garnalen

Het vlees en de vis moeten rauw zijn, dit kan je kant-en-klaar kopen bij de dierenwinkel. De eieren en het gevogelte kunnen rauw of gekookt gegeven worden. De garnalen kunnen rauw of gekookt gegeven worden, maar let wel op dat de schaal en het vel er nog aanzitten, anders kunnen ze niet goed vertert worden.

Leguanen zijn kleine dieren en hebben dus niet veel voedsel nodig. Een goede richtlijn is ongeveer 50 gram vlees per dag, dit is ongeveer 1/4 kippenborst. Het voer moet elke dag vers gegeven worden, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende water in de waterbak aanwezig is.

Extra informatie

Leguanen kunnen soms agressief zijn, dit is normaal gedrag en hoeft geen reden tot paniek te zijn. Als je leguaan agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om rustig te blijven en hem/haar niet te provoceren. Probeer ook niet om je leguaan aan te raken als hij/zij agressief is, dit kan leiden tot verwondingen.

Als je leguaan zichzelf schoonmaakt, is dit een goed teken. Dit betekent dat hij/zij gezond is en zich goed voelt. Leguanen zijn schone dieren en houden ervan om zichzelf schoon te maken. Als je leguaan niet schoon is, kan dit een teken zijn van stress of een ongezond dieet.

Leguanen zijn sociale dieren en hebben contact nodig. Als je leguaan regelmatig aanraakt en knuffelt, zal hij/zij dit waarderen. Het is echter wel belangrijk om te weten wanneer je leguaan geen contact wil, dit kan hij/zij aangeven door zijn/haar staart kwijt te raken of door zijn/haar kop weg te draaien. Respecteer de wensen van je leguaan en laat hem/haar met rust als hij/zij geen contact wil.

Lees ook