Hoe je je Rat aan je kunt laten wennen

Hoe je je Rat aan je kunt laten wennen

Hoe je je Rat aan je kunt laten wennen

Wanneer je een nieuwe rat in huis haalt, is het belangrijk dat je hem of haar laat wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Dit kan een aantal dagen tot weken duren. Je rat moet wennen aan de nieuwe geur, geluiden en aanwezigheid van andere dieren in huis. Je kunt je rat het best laten wennen door hem of haar langzaam te laten wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen bij het laten wennen van je rat.

Geef je rat tijd

Laat je rat de eerste dag rustig wennen aan zijn of haar nieuwe kooi. Zet de kooi op een rustige plek in huis waar je rat niet gestoord wordt door andere dieren of geluiden. Zorg ervoor dat de kooi genoeg ruimte biedt voor je rat om zich te kunnen verplaatsen en om te kunnen spelen. Voeg een aantal spullen toe aan de kooi, zoals een nestje, kartonnen doosjes, een waterfles en voer. Zorg ervoor dat je rat altijd toegang heeft tot water en voer.

Laat je rat wennen aan je aanwezigheid

Begin met het langzaam laten wennen aan je aanwezigheid. Ga eerst naast de kooi zitten en praat rustig tegen je rat. Laat je rat wennen aan je stem. Als je rat niet bang is, kun je hem of haar uit de kooi halen en op je schoot laten zitten. Zorg ervoor dat je rat niet onrustig wordt en laat hem of haar rustig wennen aan je aanwezigheid. Als je rat onrustig wordt, stop dan met het uithalen uit de kooi en laat hem of haar weer wennen aan je aanwezigheid naast de kooi.

Laat je rat wennen aan andere dieren in huis

Als je andere dieren in huis hebt, moet je je rat ook laten wennen aan hun aanwezigheid. Zorg ervoor dat de eerste ontmoetingen rustig verlopen en laat je rat wennen aan de geur en aanwezigheid van de andere dieren. Als je rat onrustig wordt, stop dan met de ontmoeting en laat hem of haar weer wennen aan de aanwezigheid van de andere dieren.

Voorkom stress

Wanneer je rat zich onrustig voelt of veel stress ervaart, kan dit slecht voor zijn of haar gezondheid zijn. Probeer je rat daarom zo min mogelijk te stressen. Laat je rat wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving op zijn of haar eigen tempo. Zorg ervoor dat de kooi op een rustige plek in huis staat en laat je rat niet te veel verplaatsen. Als je rat onrustig is, stop dan met het uithalen uit de kooi en laat hem of haar weer wennen aan je aanwezigheid naast de kooi.

Lees ook