Allergieen bij huisdieren hoe u uw hond of kat helpt

Allergieën voor voeding bij katten: hoe u uw kat helpt

Allergieën voor voeding bij katten: hoe u uw kat helpt

Allergieën voor voeding komen bij katten relatief vaak voor. Soms is de allergie mild en vertoont de kat alleen maar een lichte jeuk, maar soms is de allergie ernstig en kan de kat ernstige huiduitslag en haaruitval krijgen. In ernstige gevallen kan de kat ook benauwdheid krijgen. Voedselallergieën kunnen bij katten op elke leeftijd optreden, maar zijn het meest voorkomend bij volwassen katten.

De meest voorkomende allergenen in voeding voor katten zijn:

  • Eiwitten van kippen
  • Eiwitten van rundvlees
  • Eiwitten van zuivel
  • Gluten (eiwitten van tarwe, gerst en rogge)

Katten kunnen ook allergisch zijn voor bepaalde additieven en conserveringsmiddelen in voeding, zoals kleurstoffen, smaakstoffen en conserveermiddelen.

Voedselallergieën kunnen bij katten verschillende symptomen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Jeuk
  • Huiduitslag
  • Haaruitval
  • Bultjes
  • Schilfering van de huid
  • Benauwdheid

Soms kunnen de symptomen van een voedselallergie bij een kat ook lijken op de symptomen van andere huidaandoeningen, zoals atopische dermatitis of contactallergie. Daarom is het belangrijk om uw kat te laten onderzoeken door een dierenarts als u denkt dat hij of zij een voedselallergie heeft.

Om een voedselallergie bij een kat te diagnosticeren, zal de dierenarts een anamnese (geschiedenis) nemen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Soms is een bloedtest of huidtest nodig om de aandoening te bevestigen. Als de dierenarts denkt dat de kat een voedselallergie heeft, zal hij of zij een dieetbehandeling voorschrijven.

Bij een dieetbehandeling voor voedselallergieën wordt de kat een hypoallergeen dieet voorgeschreven. Dit dieet bevat voedingsmiddelen die geen van de allergenen bevatten waar de kat allergisch voor is. Er zijn verschillende hypoallergeen diëten beschikbaar voor katten met voedselallergieën. Uw dierenarts zal het dieet kiezen dat het beste is voor uw kat.

Het is belangrijk om het dieet strikt te volgen en geen andere voeding of snacks te geven, omdat zelfs een kleine hoeveelheid van het allergeen de klachten kan verergeren. Na een paar weken zullen de symptomen van de voedselallergie meestal verminderen of verdwijnen.

Als de symptomen niet verminderen of verdwijnen na een paar weken op het hypoallergeen dieet, kan de dierenarts een ander dieet voorschrijven of medicijnen voorschrijven om de symptomen te verminderen.

Lees ook