Voeding en allergieen bij honden en katten

Voeding en allergieën bij honden en katten

Door Dr. Ivana Vranjes, DVM

Wanneer we het hebben over voeding en allergieën bij honden en katten, is het belangrijk om te onthouden dat er twee verschillende soorten allergieën zijn: voedselovergevoeligheid en voedselallergie.

Voedselovergevoeligheden zijn de meest voorkomende vorm van allergie bij huisdieren. In tegenstelling tot voedselallergieën, die meestal worden veroorzaakt door een reactie op een bepaald eiwit in het voedsel, kunnen voedselovergevoeligheden worden veroorzaakt door elk ingrediënt in het voedsel. Deze overgevoeligheden kunnen leiden tot een aantal symptomen, waaronder diarree, braken, jeuk, haaruitval, huiduitslag en overmatig oorvocht.

Voedselallergieën zijn veel minder voorkomend dan voedselovergevoeligheden, maar kunnen wel ernstiger zijn. Voedselallergieën worden veroorzaakt door een reactie op een bepaald eiwit in het voedsel, waardoor het immuunsysteem van het dier overactief wordt. Dit kan leiden tot een aantal ernstige symptomen, zoals diarree, braken, jeuk, huiduitslag, overmatig oorvocht, ademhalingsproblemen en zelfs anafylactische shock.

Als u vermoedt dat uw hond of kat een voedselallergie heeft, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Er zijn een aantal tests die kunnen worden uitgevoerd om de aard van de allergie te bepalen, en de dierenarts zal ook kunnen adviseren over welke soorten voeding het beste kunnen worden gevoerd om verdere problemen te voorkomen.

Lees ook