Vlooienallergie bij honden symptomen en behandelingen

Vlooienallergie bij honden: symptomen en behandelingen

Wat is een vlooienallergie?

Een vlooienallergie is een overgevoeligheid voor de eiwitten die vlooien uitscheiden. Dit kan leiden tot jeuk, bultjes en eczeem. Honden met een vlooienallergie zijn vaak overgevoelig voor de salivary gland proteïne (SGP) die vlooien uitscheiden. Wanneer een hond met een vlooienallergie een vlo uitknijpt, kan dit leiden tot een histamine-reactie.

Symptomen van een vlooienallergie

De symptomen van een vlooienallergie kunnen variëren van mild tot ernstig. Honden met een vlooienallergie kunnen jeuken, bultjes en eczeem ontwikkelen. Sommige honden kunnen ook anafylactische shock ontwikkelen, wat een levensbedreigende aandoening is. De symptomen van een vlooienallergie kunnen het hele jaar door optreden, maar zijn vaak erger in de lente en de zomer.

Behandeling van een vlooienallergie

De behandeling van een vlooienallergie is gericht op het voorkomen van vlooienbeten. Dit kan worden bereikt door het gebruik van vlooienbanden of -powders, vlooienhalsbanden, vlooiensprays of -shampoos. Het is belangrijk om de hond regelmatig te controleren op vlooien en ze zo snel mogelijk te verwijderen.

In sommige gevallen kan een dieettherapie helpen om de symptomen van een vlooienallergie te verminderen. Dieettherapie is een aanpak waarbij de hond een dieet krijgt dat is rijk aan omega-3-vetzuren. Dit dieet kan de jeuk en ontsteking helpen verminderen.

In ernstige gevallen kan een corticosteroïd gebruikt worden om de symptomen van een vlooienallergie te verminderen. Corticosteroïden kunnen via injectie, tablet of gel worden toegediend. Bij sommige honden kan een allergiebehandeling met immunotherapie helpen om de vlooienallergie onder controle te krijgen.

Preventie van een vlooienallergie

De beste manier om een vlooienallergie te voorkomen is door het voorkomen van vlooienbeten. Dit kan worden bereikt door het gebruik van vlooienbanden of -powders, vlooienhalsbanden, vlooiensprays of -shampoos. Het is belangrijk om de hond regelmatig te controleren op vlooien en ze zo snel mogelijk te verwijderen.

Lees ook