Wonden bij uw hond of kat
Wonden komen veel voor bij honden en katten. Soms zijn ze onschuldig, maar soms kunnen ze ernstig zijn. Het is belangrijk om te weten hoe u met wonden moet omgaan, zodat u ze kunt voorkomen en behandelen.
Soorten wonden
Er zijn verschillende soorten wonden. Sommige zijn onschuldig en genezen vanzelf, maar andere kunnen ernstig zijn en chirurgie vereisen. De meest voorkomende soorten wonden zijn:
- Punctiewonden: kleine gaatjes in de huid, veroorzaakt door bijvoorbeeld een steek of schaafwond
- Snavelbreuken: breuken in de bek of snavel, veroorzaakt door bijvoorbeeld een val
- Krassen: diepere wonden in de huid, veroorzaakt door bijvoorbeeld krabben of vechten
- Amputaties: het afsnijden van een lichaamsdeel, veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk
Wat te doen bij een wond
Als u een wond bij uw hond of kat ziet, is het belangrijk om rustig te blijven. Probeer de situatie te beoordelen en te beslissen of u zelf de wond kunt behandelen of dat u naar een dierenarts moet gaan. Sommige wonden vereisen chirurgie en kunnen gevaarlijk zijn, dus wees voorzichtig. Als u twijfelt, neem dan altijd contact op met een dierenarts.
Als u denkt dat u de wond zelf kunt behandelen, was deze dan met lauw water en zeep. Gebruik geen alcohol, jodium of andere desinfecterende middelen, omdat deze de huid kunnen irriteren. Dep de wond droog en smeer deze in met een antibiotische zalf of crème. Als de wond open is, bedek deze dan met een steriel gaasje of pleister.
Let op de wond gedurende de komende dagen. Als deze gaan infecteren, ziet u meestal dat de huid rond de wond rood en gezwollen wordt. De wond kan ook gaan pusen of jeuken. Als dit gebeurt, neem dan contact op met een dierenarts. Infecties kunnen gevaarlijk zijn en moeten worden behandeld met antibiotica.
Voorkomen van wonden
Het is natuurlijk beter om wonden te voorkomen dan ze te moeten behandelen. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om wonden bij uw hond of kat te voorkomen:
- Zorg ervoor dat uw huis veilig is, zodat uw hond of kat niet kan vallen of stoten.
- Zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen in uw huis liggen, waar uw hond of kat zich aan kan snijden.
- Laat uw hond of kat regelmatig controleren door een dierenarts, zodat eventuele problemen op tijd worden opgemerkt en behandeld.
- Geef uw hond of kat voldoende beweging en speelgoed om te voorkomen dat ze gaan vervelen en gaan vechten.
- Zorg ervoor dat uw hond of kat up-to-date is met hun inentingen, zodat ze minder vatbaar zijn voor infecties.
Als u voorzichtig bent en uw hond of kat regelmatig controleert, kunt u veel problemen voorkomen. Als u toch een wond ziet, neem dan direct contact op met een dierenarts.