Hoe je je hond of kat kunt laten wennen aan een nieuw dieet

Hoe je je hond of kat kunt laten wennen aan een nieuw dieet

Hoe je je hond of kat kunt laten wennen aan een nieuw dieet

Als je je hond of kat wilt laten wennen aan een nieuw dieet, is het belangrijk dat je het rustig aanpakt. Geef je huisdier niet meteen het nieuwe voer, maar maak een overgangsperiode van minimaal twee weken. In deze blog lees je hoe je dit aanpakt.

Waarom een overgangsperiode?

Een dieetwissel vraagt aanpassing van het spijsverteringssysteem van je hond of kat. Het is dan ook belangrijk om het dieet geleidelijk te wijzigen, zodat je huisdier kan wennen aan de nieuwe voeding. Een overgangsperiode geeft je huisdier de tijd om te wennen aan de nieuwe smaak en structuur van het voer. Daarnaast kan een dieetwissel diarree of braken veroorzaken. Een overgangsperiode voorkomt deze klachten.

Hoe pak je het aan?

Een overgangsperiode duurt minimaal twee weken. In de eerste week geef je je huisdier nog driekwart van het oude voer en een kwart van het nieuwe voer. In de tweede week is de verhouding 50/50. Vanaf de derde week geef je alleen nog het nieuwe voer. Let er wel op dat je huisdier voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies daarom voor een dieetvoer dat aan de voedingsnormen voor honden of katten voldoet.

Wat als je huisdier niet wil overstappen?

Soms is het moeilijk om je huisdier over te laten stappen op een nieuw dieet. Als je huisdier weigert het nieuwe voer te eten, kun je het volgende proberen:

  • Geef je huisdier kleine beetjes nieuw voer. Probeer het nieuwe voer eerst te laten wennen aan de smaak en geur. Laat je huisdier dan langzaam wennen aan de structuur.
  • Voeg wat nieuw voer toe aan het oude voer. Begin met een theelepel en voeg steeds meer toe, totdat je huisdier alleen nog het nieuwe voer eet.
  • Probeer een andere variant van het nieuwe voer. Er zijn vaak verschillende soorten en smaken beschikbaar. Misschien vindt je huisdier een andere smaak wel lekker.

Als je huisdier na twee weken nog steeds niet overstapt op het nieuwe dieet, raadpleeg dan je dierenarts. Hij of zij kan je vertellen of het nieuwe dieet geschikt is voor je huisdier en of je huisdier misschien aanleg heeft voor een bepaalde voedingsallergie.

Lees ook