Een gids voor het diagnosticeren van allergieen bij huisdieren

Een gids voor het diagnosticeren van allergieën bij huisdieren

Een gids voor het diagnosticeren van allergieën bij huisdieren

Allergieën bij huisdieren kunnen een bron van ongemak en stress zijn voor zowel u als uw huisdier. Dit artikel zal u helpen begrijpen wat allergieën zijn, hoe ze worden gediagnosticeerd en hoe ze kunnen worden behandeld. Laten we eerst eens kijken naar wat precies een allergie is.

Wat is een allergie?

Een allergie is een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, zoals pollen, huidschilfers of voedsel. Wanneer een huisdier in contact komt met een allergeen, reageert het lichaam door histamine te produceren. Dit kan leiden tot een aantal symptomen, waaronder jeuk, roodheid, zwelling en ademhalingsproblemen. Sommige huisdieren kunnen ook diarree en braken ervaren.

Wat zijn de meest voorkomende allergieën bij huisdieren?

De meest voorkomende allergieën bij huisdieren zijn huidallergieën, voedselallergieën en inhalatieallergieën. Huidallergieën kunnen worden veroorzaakt door insectenbeten, schimmels, medicijnen of bepaalde stoffen in shampoos of andere huidproducten. Voedselallergieën zijn meestal het gevolg van een overgevoeligheid voor bepaalde eiwitten, zoals kippenei of wei. Inhalatieallergieën worden veroorzaakt door stoffen die in de lucht zweven, zoals pollen, huidschilfers of schimmelsporen.

Hoe worden allergieën bij huisdieren gediagnosticeerd?

Allergieën bij huisdieren worden meestal gediagnosticeerd door een dierenarts. De dierenarts zal eerst een uitgebreide anamnese nemen, waarbij de klachten, de levensstijl van het huisdier en de medische geschiedenis worden besproken. Vervolgens zal de dierenarts een fysiek onderzoek uitvoeren. Soms is er ook bloed- of urinetesten nodig om andere aandoeningen uit te sluiten. Als er aanwijzingen zijn voor een allergie, zal de dierenarts een allergietest uitvoeren.

Hoe worden allergieën bij huisdieren behandeld?

De behandeling van allergieën bij huisdieren hangt af van de ernst van de allergie. Soms is het mogelijk om het huisdier te desensibiliseren door het regelmatig in contact te laten komen met kleine hoeveelheden van het allergeen. Dit kan echter alleen worden gedaan onder toezicht van een dierenarts. In sommige gevallen is het nodig om het huisdier op een speciale dieet te zetten of medicijnen te geven. Het is belangrijk om de dierenarts te raadplegen als u denkt dat uw huisdier een allergie heeft.

Lees ook