De meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren en hoe je ze kunt behandelen

De meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren en hoe je ze kunt behandelen

De meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren en hoe je ze kunt behandelen

Nierproblemen zijn een veel voorkomend probleem onder huisdieren. Veel huisdieren lijden aan nierziekte, waarvan de meeste niet weten dat ze het hebben. Nierziekte is een progressieve aandoening waarbij de nieren geleidelijk aan minder goed gaan functioneren. Dit kan leiden tot allerlei andere complicaties, waaronder vochtophoping, bloedarmoede, hartproblemen en zelfs uiteindelijk de dood. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk die de levensduur van je huisdier aanzienlijk kunnen verlengen. In dit artikel lees je alles over de meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren en hoe je ze kunt behandelen.

Wat zijn de meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren?

De meest voorkomende nierproblemen bij huisdieren zijn nierfalen en nierbeklemming. Nierfalen is een aandoening waarbij de nieren niet meer goed functioneren. Dit kan allerlei oorzaken hebben, zoals een infectie, vergiftiging, trauma of een aangeboren afwijking. Nierbeklemming is een aandoening waarbij de nieren niet meer goed kunnen werken door een blokkade. Dit kan veroorzaakt worden door een tumor, een niersteen of een aangeboren afwijking. Nierbeklemming is meestal ernstiger dan nierfalen en kan leiden tot uiteindelijke nierfalen.

Hoe weet je of je huisdier nierproblemen heeft?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op nierproblemen bij je huisdier. Symptomen van nierziekte zijn onder andere:

 • Verminderde eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Diarree
 • Bloed in de urine
 • Urinemoeheid
 • Verminderde waterinname
 • Verminderde urinelozing
 • Pijn in de buik
 • Oogproblemen

Als je huisdier een of meer van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan je huisdier onderzoeken en eventueel bloed- en urineonderzoek laten doen. Als je huisdier nierproblemen heeft, zal de dierenarts een behandeling voorschrijven.

Hoe behandel je nierproblemen bij huisdieren?

De behandeling van nierproblemen hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen is er geen behandeling mogelijk en zal je huisdier aan nierfalen overlijden. In andere gevallen is er wel behandeling mogelijk en kan de levensduur van je huisdier aanzienlijk verlengd worden. Behandelingen voor nierproblemen kunnen onder andere bestaan uit:

 • Vochtinname: Het is belangrijk dat je huisdier voldoende vocht binnenkrijgt om de nieren te helpen met het filteren van het bloed. Dit kan in de vorm van water, bouillon of vloeibaar voedsel.
 • Dieet: Er zijn speciale dieetvoedingen verkrijgbaar die de nieren ondersteunen. Deze voedingen zijn vaak vloeibaar of semi-vloeibaar en bevatten minder eiwitten en natrium. Het is belangrijk om je huisdier alleen dieetvoeding te geven als dit door de dierenarts is voorgeschreven.
 • Supplementen: Er zijn verschillende supplementen die de nieren ondersteunen. Dit zijn onder andere vitamine B, vitamine C, magnesium en omega-3 vetzuren. Het is belangrijk om je huisdier alleen supplementen te geven als dit door de dierenarts is voorgeschreven.
 • Medicijnen: In sommige gevallen zal de dierenarts medicijnen voorschrijven om de nieren te ondersteunen. Dit zijn onder andere antibiotica, ontstekingsremmers en bloeddrukverlagende medicijnen. Het is belangrijk om je huisdier alleen medicijnen te geven als dit door de dierenarts is voorgeschreven.
 • Dialyse: In sommige gevallen is het nodig om je huisdier te laten dialyseren. Dialyse is een behandeling waarbij het bloed van je huisdier gezuiverd wordt met behulp van een machine. Dialyse is een levenslange behandeling en is vaak erg duur. Het is belangrijk om je huisdier alleen te laten dialyseren als dit door de dierenarts is voorgeschreven.
 • Transplantatie: In sommige gevallen is het nodig om een ​​nierentransplantatie uit te voeren. Dit is een ingrijpende operatie waarbij een ​​gezonde nier van een ander dier in het lichaam van je huisdier geplaatst wordt. Nierentransplantaties zijn erg duur en worden alleen uitgevoerd in uitzonderlijke gevallen.

Als je huisdier nierproblemen heeft, is het belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk te starten. Hoe sneller de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans is dat je huisdier zal herstellen en weer gezond wordt.

Lees ook