De meest voorkomende huidproblemen bij honden en hoe je ze kunt behandelen

De meest voorkomende huidproblemen bij honden en hoe je ze kunt behandelen

De meest voorkomende huidproblemen bij honden zijn eczeem, jeuk, psoriasis, bultjes, schilfering en vlekken. Honden kunnen ook gevoelig zijn voor huisstofmijt, pollen en schimmels. Sommige honden hebben een gevoelige huid die snel geïrriteerd raakt. Andere honden hebben een dikke huid die minder gevoelig is.

Eczema

Eczema is een ontsteking van de huid. De huid is rood, gezwollen, warm en jeukt. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt vooral voor op de borst, buik, ellebogen en knieën. Eczeem kan een gevolg zijn van allergieën, stress, huidaandoeningen of een infectie. Eczeem kan ook erfelijk zijn.

Jeuk

Jeuk is een veelvoorkomend probleem bij honden. Jeuk kan veroorzaakt worden door allergieën, huidaandoeningen, insectenbeten, schurft, stress of een infectie. Jeuk kan ook een gevolg zijn van een te droge of te vettige huid. Honden krabben zich vaak wanneer ze jeuk hebben, wat leidt tot schade aan de huid.

Psoriasis

Psoriasis is een aandoening waarbij de huid sneller schilfert dan normaal. Psoriasis kan roodheid, jeuk en schilfering veroorzaken. Psoriasis komt vooral voor op de ellebogen, knieën, rug en hoofdhuid. Sommige honden hebben ernstige psoriasis, terwijl andere honden slechts milde psoriasis hebben. Psoriasis is niet besmettelijk en kan niet worden genezen, maar het kan wel worden behandeld.

Bultjes

Bultjes zijn verdikkingen of zwellingen in de huid. Bultjes kunnen jeuken, pijnlijk zijn of gevoelig zijn als ze aangeraakt worden. Bultjes kunnen ontstaan door allergieën, huidaandoeningen, insectenbeten, schurft, stress of een infectie. Sommige bultjes zijn onschuldig, maar andere bultjes kunnen ernstig zijn en moeten door een dierenarts worden behandeld.

Schilfering

Schilfering is wanneer de huid droog, ruw of schilferig aanvoelt. Schilfering kan jeuken, branden of gevoelig zijn. Schilfering wordt vaak veroorzaakt door een te droge huid, allergieën, huidaandoeningen, schurft, stress of een infectie. Schilfering kan ook optreden als gevolg van overmatig wassen of te veel zonlicht.

Vlekken

Vlekken zijn donkere of lichte plekken op de huid. Vlekken kunnen jeuken, pijnlijk zijn of gevoelig zijn als ze aangeraakt worden. Vlekken kunnen ontstaan door allergieën, huidaandoeningen, schurft, stress of een infectie. Sommige vlekken zijn onschuldig, maar andere vlekken kunnen ernstig zijn en moeten door een dierenarts worden behandeld.

Behandeling

De behandeling van huidproblemen hangt af van de oorzaak van het probleem. Allergieën kunnen behandeld worden met antihistaminica, corticosteroïden of immunomodulatoren. Huidaandoeningen kunnen behandeld worden met medicijnen, crèmes, shampoos, fototherapie of chirurgie. Insectenbeten kunnen behandeld worden met antihistaminica, corticosteroïden of immunomodulatoren. Schurft kan behandeld worden met medicijnen, crèmes, shampoos of fototherapie. Stress kan behandeld worden met medicijnen, crèmes, shampoos, fototherapie of chirurgie. Infecties kunnen behandeld worden met antibiotica, antivirale of antischimmelmiddelen.

Lees ook