De gevaren van te veel of te weinig vitaminen en mineralen in de voeding voor honden

De gevaren van te veel of te weinig vitaminen en mineralen in de voeding voor honden

De gevaren van te veel of te weinig vitaminen en mineralen in de voeding voor honden

Honden zijn net als mensen gebaat bij een evenwichtige voeding. Dit betekent dat ze niet alleen voldoende energie uit hun voeding halen, maar ook de juiste hoeveelheid vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen. Een tekort aan een bepaalde voedingsstof kan leiden tot gezondheidsproblemen, terwijl een overschot ook schadelijk kan zijn. In dit artikel bespreken we de gevaren van te weinig of te veel vitaminen en mineralen in de voeding voor honden.

Vitamine A

Vitamine A is een belangrijke vitamine voor honden, omdat het een rol speelt bij de groei en ontwikkeling van het lichaam. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot groeiproblemen, huid- en vachtproblemen en een verminderde weerstand. Een overschot aan vitamine A is schadelijk voor de nieren en kan leiden tot braken, diarree en overgeven.

Vitamine B

Vitamine B is een groep van vitamines die belangrijk zijn voor de stofwisseling. Een tekort aan vitamine B kan leiden tot vermoeidheid, eetlustverlies, braken en diarree. Een overschot aan vitamine B is niet schadelijk voor honden.

Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke stoffen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot vermoeidheid, eetlustverlies, braken en diarree. Een overschot aan vitamine C is niet schadelijk voor honden.

Vitamine D

Vitamine D is een vitamine die betrokken is bij de calciumhuishouding van het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot botontkalking en -weefselziekte. Een overschot aan vitamine D is schadelijk voor de nieren en kan leiden tot braken, diarree en overgeven.

Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die helpt bij het beschermen van het lichaam tegen schadelijke stoffen. Een tekort aan vitamine E kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, coördinatiestoornissen en verminderde weerstand. Een overschot aan vitamine E is niet schadelijk voor honden.

Vitamine K

Vitamine K is een vitamine die betrokken is bij de bloedstolling. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot bloedingen en bloeduitstortingen. Een overschot aan vitamine K is niet schadelijk voor honden.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine die betrokken is bij de groei en ontwikkeling van het lichaam. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot groeiproblemen, spierzwakte, verminderde weerstand en vermoeidheid. Een overschot aan foliumzuur is niet schadelijk voor honden.

Calcium

Calcium is een mineraal dat betrokken is bij de botopbouw en de spiertaaiheid. Een tekort aan calcium kan leiden tot botontkalking en -weefselziekte. Een overschot aan calcium is niet schadelijk voor honden.

IJzer

IJzer is een mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van hemoglobine, een eiwit in het bloed dat zuurstof transporteert. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid en eetlustverlies. Een overschot aan ijzer is niet schadelijk voor honden.

Jodium

Jodium is een mineraal dat betrokken is bij de schildklierfunctie. Een tekort aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen. Een overschot aan jodium is niet schadelijk voor honden.

Koper

Koper is een mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van bloedcellen en het zenuwstelsel. Een tekort aan koper kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, spierzwakte en verminderde weerstand. Een overschot aan koper is schadelijk voor de nieren en kan leiden tot braken, diarree en overgeven.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij de spier- en zenuwfunctie. Een tekort aan magnesium kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid. Een overschot aan magnesium is niet schadelijk voor honden.

Mangaan

Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van bloedcellen, het zenuwstelsel en het metabolisme. Een tekort aan mangaan kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, spierzwakte en verminderde weerstand. Een overschot aan mangaan is niet schadelijk voor honden.

Molybdeen

Molybdeen is een mineraal dat betrokken is bij de stofwisseling van eiwitten en koolhydraten. Een tekort aan molybdeen kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte, verminderde weerstand en eetlustverlies. Een overschot aan molybdeen is niet schadelijk voor honden.

Natrium

Natrium is een mineraal dat betrokken is bij de vochtbalans in het lichaam. Een tekort aan natrium kan leiden tot uitdroging, braken, diarree en overgeven. Een overschot aan natrium is niet schadelijk voor honden.

Nickel

Nickel is een mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van bloedcellen en het metabolisme. Een tekort aan nickel kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, spierzwakte en verminderde weerstand. Een overschot aan nickel is niet schadelijk voor honden.

Selenium

Selenium is een mineraal dat betrokken is bij de schildklierfunctie. Een tekort aan selenium kan leiden tot schildklierproblemen. Een overschot aan selenium is niet schadelijk voor honden.

Silicium

Silicium is een mineraal dat betrokken is bij de aanmaak van bloedcellen en het zenuwstelsel. Een tekort aan silicium kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, spierzwakte en verminderde weerstand. Een overschot aan silicium is niet schadelijk voor honden.

Zink

Zink is een mineraal dat betrokken is bij de groei en ontwikkeling van het lichaam, het metabolisme en de weerstand. Een tekort aan zink kan leiden tot groeiproblemen, verminderde weerstand, haaruitval en een verminderde eetlust. Een overschot aan zink is niet schadelijk voor honden.

Lees ook