De gevaren van parvovirus bij honden en hoe je het kunt voorkomen

De gevaren van parvovirus bij honden en hoe je het kunt voorkomen

De gevaren van parvovirus bij honden

Honden die besmet zijn met het parvovirus lijden aan een zeer pijnlijke en soms zelfs dodelijke aandoening. Parvo is een zeer besmettelijke virusziekte die vooral jonge honden aantast. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting van besmette honden en katten. Honden die niet zijn gevaccineerd tegen het parvovirus lopen het risico om besmet te raken.

Symptomen van het parvovirus bij honden

De symptomen van het parvovirus bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig. Honden die besmet zijn met het virus kunnen diarree krijgen, braken, bloed in de ontlasting, verlies van eetlust, uitdroging, lethargie en koorts. Sommige honden kunnen ook anorexia ontwikkelen, wat betekent dat ze geen eetlust hebben.

De meeste honden die besmet raken met het parvovirus, zullen ernstige diarree en braken hebben. Dit kan leiden tot uitdroging en elektrolytische onbalans, wat kan leiden tot shock en zelfs de dood. Honden die besmet raken met het virus zijn ook vatbaarder voor andere aandoeningen, zoals bloedarmoede, infecties en maagdarmzweren.

Hoe het parvovirus bij honden te voorkomen

Gelukkig is het parvovirus bij honden eenvoudig te voorkomen. Honden die gevaccineerd zijn tegen het virus lopen minder kans om besmet te raken. Honden die niet gevaccineerd zijn, lopen het risico om ernstig ziek te worden of zelfs te sterven.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond gezond is en up-to-date is met zijn vaccinaties. Als u uw hond meeneemt naar een dierenarts, zorg er dan voor dat de dierenarts weet dat uw hond gevaccineerd is tegen het parvovirus. De dierenarts zal dan een bloedtest uitvoeren om te zien of uw hond het virus heeft.

Als u uw hond meeneemt naar een openbare plek, such as a park, maak dan zeker dat u hem aan de leash houdt. Honden die loslopen, lopen het risico om het virus op te pikken van andere honden of katten.

Om ervoor te zorgen dat uw hond niet besmet raakt met het parvovirus, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij niet in contact komt met ontlasting van besmette dieren. Als u uw hond uitlaat, maak dan zeker dat u zijn poten afveegt met een doek of zijn voeten wast met water en zeep voordat hij weer naar binnen gaat.

Als u uw hond meeneemt naar een plek waar andere honden aanwezig zijn, zoals een hondenpark, maak dan zeker dat u hem aan de leiband houdt. Honden die loslopen, lopen het risico om het virus op te pikken van andere honden.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u uw hond niet in contact brengt met ontlasting van besmette katten. Als u uw hond meeneemt naar een plek waar katten aanwezig zijn, such as a cat park, maak dan zeker dat u hem aan de leash houdt. Honden die loslopen, lopen het risico om het virus op te pikken van besmette katten.

Het parvovirus bij honden is een zeer besmettelijke virusziekte die vooral jonge honden aantast. Het virus wordt overgedragen via de ontlasting van besmette honden en katten. Honden die niet zijn gevaccineerd tegen het parvovirus lopen het risico om ernstig ziek te worden of zelfs te sterven. Gelukkig is het parvovirus bij honden eenvoudig te voorkomen. Honden die gevaccineerd zijn tegen het virus lopen minder kans om besmet te raken.

Lees ook