De gevaren van hartworm bij huisdieren en hoe je het kunt voorkomen

De gevaren van hartworm bij huisdieren en hoe je het kunt voorkomen

Wat is hartworm?

Hartworm is een aandoening die wordt veroorzaakt door een parasiet die in de bloedbaan van een huisdier komt. Deze parasiet kan ernstige schade aanrichten aan het hart en andere organen van het huisdier. Hartworm is een potentieel dodelijke aandoening, dus het is belangrijk om te weten hoe je het kunt voorkomen.

Hoe komt een huisdier aan hartworm?

Hartworm wordt overgedragen door de beet van een besmette mug. Deze muggen zijn meestal te vinden in warme, vochtige gebieden. Als een huisdier wordt gebeten door een besmette mug, kunnen de larven van de parasiet in het bloed van het huisdier komen. De larven gaan dan naar het hart en de longen van het huisdier, waar ze zich verder ontwikkelen tot volwassen wormen. Deze wormen kunnen tot een jaar in het hart van het huisdier leven en ernstige schade aanrichten.

Wat zijn de symptomen van hartworm?

De symptomen van hartworm kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de infectie. In de beginfase van de infectie, kunnen huisdieren milde symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, een verminderde eetlust en een slechte conditie. Als de infectie vordert, kunnen de symptomen ernstiger worden, zoals benauwdheid, hartritmestoornissen, bloed in de stoelgang en ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen kan hartworm leiden tot hartfalen en de dood.

Hoe wordt hartworm behandeld?

Hartworm kan moeilijk te behandelen zijn, dus het is belangrijk om te voorkomen dat je huisdier besmet raakt. Als je huisdier al hartworm heeft, zal de dierenarts een aantal tests uitvoeren om de ernst van de infectie te bepalen. Afhankelijk van de testresultaten, kan de dierenarts een aantal verschillende behandelingsopties overwegen. Soms kan hartworm met medicijnen worden behandeld, maar in ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn.

Hoe kun je hartworm voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huisdier niet besmet raakt met hartworm. Het is belangrijk om te voorkomen dat je huisdier in contact komt met besmette muggen. Als je in een gebied woont waar hartworm voorkomt, is het aan te raden om je huisdier te laten vaccineren tegen hartworm. Ook is het belangrijk om regelmatig je huisdier te laten controleren door een dierenarts, zodat eventuele infecties snel kunnen worden opgespoord en behandeld.

Lees ook