Alles wat u moet weten over allergieen bij huisdieren honden en katten

Alles wat u moet weten over allergieën bij huisdieren: honden en katten

Wat zijn de symptomen van een huisdierallergie?

De meest voorkomende symptomen van een huisdierallergie zijn jeuk, waterige ogen, niezen en een loopneus. Soms kan een allergie ook astma of eczeem veroorzaken. Een allergie voor huisdieren kan op elke leeftijd ontstaan, maar is meestal het gevolg van een langdurige blootstelling aan huisdieren.

Wat is de oorzaak van een huisdierallergie?

De meeste mensen die allergisch zijn voor huisdieren, zijn niet allergisch voor de haren of de vacht van het dier, maar voor de huidschilfers (huidcellen) en de proteïnen in de speekselklieren. Deze stoffen komen in de lucht terecht wanneer een huisdier zich likt, niest of ademhaalt. Mensen met een huisdierallergie reageren dan op deze stoffen met een allergische reactie.

Wat is het verschil tussen een hond en kattenallergie?

De allergieën voor honden en katten zijn vergelijkbaar, maar er zijn wel wat verschillen. Zo is de allergie voor katten meestal ernstiger dan de allergie voor honden. Dit komt omdat katten minder vaak hun vacht wassen dan honden, waardoor er meer huidschilfers en proteïnen in de lucht komen. Daarnaast kunnen katten ook allergieën veroorzaken door hun urine of ontlasting. Bij honden is dit minder vaak het geval.

Hoe weet je of je een huisdierallergie hebt?

Een allergie voor huisdieren kan moeilijk te diagnosticeren zijn, omdat de symptomen vaak verward worden met andere aandoeningen, zoals een gewone verkoudheid of astma. Bovendien kan een allergie voor huisdieren ook optreden in combinatie met andere allergieën, zoals hooikoorts of een voedselallergie. Als je vermoedt dat je een huisdierallergie hebt, is het dus belangrijk om naar een arts of allergoloog te gaan. Deze kan je dan laten testen op een allergie voor huisdieren.

Hoe behandel je een huisdierallergie?

Een huisdierallergie is helaas niet te genezen, maar gelukkig zijn er wel een aantal manieren om de symptomen te verminderen of te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld een anti-allergie medicijn nemen, je huis regelmatig stofzuigen en luchten, en een luchtbevochtiger gebruiken. Ook is het belangrijk om je huis zo schoon mogelijk te houden, zodat er zo min mogelijk huidschilfers en proteïnen in de lucht rondzweven. Als je een huisdier hebt, is het dus belangrijk om het dier regelmatig te wassen en te borstelen.

Wat als je een huisdierallergie hebt en toch een huisdier wilt?

Als je allergisch bent voor huisdieren, maar toch graag een huisdier wilt, zijn er gelukkig een aantal opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een huisdier dat minder allergieën veroorzaakt, zoals een konijn of hamster. Ook kun je ervoor kiezen om een hypoallergene huisdierras te nemen, zoals een Russisch blauwe kat of een Perzische kat. Als je een huisdier wilt nemen, is het dus belangrijk om eerst goed na te denken over welk dier het beste bij je past.

Lees ook