Allergieen voor schimmels bij honden symptomen en behandelingen

Allergieën voor schimmels bij honden: symptomen en behandelingen

Wat zijn schimmelallergieën bij honden?

Schimmelallergieën bij honden komen voor wanneer een hond overgevoelig is voor schimmelsporen. Deze allergieën kunnen ernstige symptomen veroorzaken, waaronder jeuk, huiduitslag, haaruitval en astma. Honden met schimmelallergieën moeten vaak worden behandeld met antihistaminica en andere medicijnen. Soms is een allergie voor schimmels niet te voorkomen, maar er zijn dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen.

Symptomen van schimmelallergieën bij honden

De symptomen van schimmelallergieën bij honden kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige honden zullen alleen jeuk ervaren, terwijl anderen ook huiduitslag, haaruitval, vachtverlies, oogirritatie, niezen en astma kunnen ontwikkelen. Symptomen kunnen optreden wanneer een hond in contact komt met schimmelsporen, of wanneer ze inademt. Allergische reacties kunnen ook optreden wanneer een hond een schimmelinfectie ontwikkelt.

Oorzaken van schimmelallergieën bij honden

Schimmelallergieën bij honden worden veroorzaakt door overgevoeligheid voor schimmelsporen. Deze sporen zitten overal in de lucht, en honden kunnen ze inademen of opnemen via de huid. Sommige honden zijn gevoeliger voor schimmelsporen dan andere, en zullen daarom vaker symptomen ontwikkelen. Schimmelallergieën kunnen ook worden verergerd door een schimmelinfectie.

Behandeling van schimmelallergieën bij honden

De behandeling van schimmelallergieën bij honden hangt af van de ernst van de allergie. Sommige honden kunnen met antihistaminica en andere medicijnen worden behandeld, terwijl andere honden een strengere behandeling nodig hebben. Soms is het mogelijk om een hond te laten vaccineren tegen schimmelinfecties, maar dit is niet altijd effectief. De beste manier om schimmelallergieën bij honden te behandelen is door de symptomen te verminderen en ervoor te zorgen dat de hond niet in contact komt met schimmelsporen.

Preventie van schimmelallergieën bij honden

Soms is het mogelijk om schimmelallergieën bij honden te voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Er zijn echter wel dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Je kunt bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je hond niet in contact komt met schimmelsporen, door regelmatig te luchten en te stofzuigen. Je kunt ook proberen de huid van je hond vrij te houden van schimmelsporen, door haar regelmatig te wassen met een milde shampoo.

Lees ook