Allergieen voor huisdieren hoe u uw hond of kat helpt bij het herstellen

Allergieën voor huisdieren: hoe u uw hond of kat helpt bij het herstellen

Allergieën voor huisdieren: hoe u uw hond of kat helpt bij het herstellen

Als u een huisdier hebt, is het belangrijk om te weten hoe u allergieën kunt voorkomen en behandelen. Allergieën kunnen namelijk niet alleen u, maar ook uw huisdier lastig vallen. Uw huisdier kan allergisch zijn voor bepaalde stoffen in zijn voeding of in zijn omgeving. Op deze pagina leest u hoe u uw huisdier kunt helpen bij het herstellen van allergieën.

Wat zijn de symptomen van een allergie?

De symptomen van een allergie kunnen bij elk huisdier verschillend zijn. Sommige huisdieren hebben last van jeuk, andere krijgen eczeem of een loopneus. Symptomen die vaak voorkomen bij huisdieren met allergieën zijn:

  • jeuk
  • eczeem
  • roodheid van de huid
  • korstjes op de huid
  • haarverlies
  • een loopneus
  • niesen
  • tranende ogen

Als uw huisdier een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan namelijk vaststellen of uw huisdier een allergie heeft en welke stof de allergie veroorzaakt.

Wat is de behandeling van een allergie?

De behandeling van een allergie is afhankelijk van de ernst van de allergie. Bij een milde allergie kan de dierenarts uw huisdier antihistamine geven. Dit middel werkt jeukstillend en kan de symptomen van de allergie verminderen. Bij een ernstige allergie kan de dierenarts uw huisdier corticosteroïden voorschrijven. Dit middel kan de ontsteking verminderen en de symptomen van de allergie verlichten.

In sommige gevallen is het niet mogelijk om de stof die de allergie veroorzaakt uit het leven van uw huisdier te weren. In dat geval kan de dierenarts uw huisdier immunotherapie voorschrijven. Bij immunotherapie krijgt uw huisdier een aantal injecties met een stof waar hij allergisch voor is. Dit middel zorgt ervoor dat uw huisdier minder gevoelig wordt voor de stof en de symptomen van de allergie verminderen.

Wat kunt u doen om allergieën te voorkomen?

Om allergieën te voorkomen is het belangrijk om uw huisdier tegen vlooien te beschermen. Vlooien kunnen namelijk allergieën veroorzaken. U kunt uw huisdier tegen vlooien beschermen door middel van een vlooienband of een vlooienshampoo. Daarnaast is het belangrijk om uw huisdier regelmatig te wassen. Dit voorkomt dat stoffen die allergieën kunnen veroorzaken zich in de vacht van uw huisdier nestelen.

Als u uw huisdier regelmatig wast, is het belangrijk om een milde shampoo te gebruiken. Een milde shampoo is namelijk minder irriterend voor de huid van uw huisdier. Daarnaast is het belangrijk om de vacht van uw huisdier regelmatig te borstelen. Borstelen verwijdert namelijk stof en vuil uit de vacht van uw huisdier.

Conclusie

Allergieën kunnen niet alleen u, maar ook uw huisdier lastig vallen. Symptomen van een allergie bij huisdieren zijn onder andere jeuk, eczeem, roodheid van de huid, korstjes op de huid, haarverlies, een loopneus, niesen en tranende ogen. Als uw huisdier een van deze symptomen vertoont, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan namelijk vaststellen of uw huisdier een allergie heeft en welke stof de allergie veroorzaakt.

De behandeling van een allergie is afhankelijk van de ernst van de allergie. Bij een milde allergie kan de dierenarts uw huisdier antihistamine geven. Bij een ernstige allergie kan de dierenarts uw huisdier corticosteroïden voorschrijven. In sommige gevallen is het niet mogelijk om de stof die de allergie veroorzaakt uit het leven van uw huisdier te weren. In dat geval kan de dierenarts uw huisdier immunotherapie voorschrijven.

Om allergieën te voorkomen is het belangrijk om uw huisdier tegen vlooien te beschermen. U kunt uw huisdier tegen vlooien beschermen door middel van een vlooienband of een vlooienshampoo. Daarnaast is het belangrijk om uw huisdier regelmatig te wassen. Dit voorkomt dat stoffen die allergieën kunnen veroorzaken zich in de vacht van uw huisdier nestelen.

Lees ook