Allergieen voor huidparasieten bij honden symptomen en behandelingen

Allergieën voor huidparasieten bij honden: symptomen en behandelingen

Allergieën voor huidparasieten bij honden: symptomen en behandelingen

Honden kunnen allergisch zijn voor allerlei soorten huidparasieten, zoals vlooien, mijten en teken. Deze allergieën kunnen ernstige huiduitslag, jeuk en haaruitval veroorzaken. In sommige gevallen kan de allergie ook luchtwegaandoeningen en astma veroorzaken.

De meeste honden zullen ooit in hun leven te maken krijgen met een of meer van deze huidparasieten. Maar voor sommige honden zijn deze parasieten een ware nachtmerrie. Honden met een parasitaire allergie hebben een overgevoelige reactie op de stoffen die door deze parasieten worden afgegeven. Dit kan leiden tot ernstige huiduitslag, jeuk en haaruitval. In sommige gevallen kan de allergie ook luchtwegaandoeningen en astma veroorzaken.

Parasitaire allergieën zijn een van de meest voorkomende huidproblemen bij honden. Helaas is het moeilijk om deze allergieën te voorkomen, omdat honden vaak in contact komen met deze parasieten in hun dagelijkse leven. Gelukkig zijn er een aantal behandelingen beschikbaar om de symptomen van de allergie te verlichten en ervoor te zorgen dat uw hond zo comfortabel mogelijk is.

Symptomen van een parasitaire allergie

De symptomen van een parasitaire allergie kunnen variëren van hond tot hond. Sommige honden zullen alleen milde jeuk ervaren, terwijl anderen ernstige huiduitslag en haaruitval kunnen ontwikkelen. De meeste honden zullen ook een toename van het aantal bultjes of zweertjes op de huid ervaren.

Honden met een parasitaire allergie zullen vaak aan hun huid krabben of bijten. Dit kan leiden tot beschadiging van de huid, wat weer kan leiden tot infecties. In sommige gevallen kan de allergie ook luchtwegaandoeningen en astma veroorzaken.

Behandeling van een parasitaire allergie

Er zijn een aantal verschillende behandelingen beschikbaar voor honden met een parasitaire allergie. Deze behandelingen kunnen de symptomen van de allergie verlichten en ervoor zorgen dat uw hond zo comfortabel mogelijk is.

Sommige van deze behandelingen zijn:

  • Antihistaminica: dit zijn medicijnen die de symptomen van de allergie verlichten. Antihistaminica kunnen oraal of topisch (in de vorm van een crème of spray) worden toegediend.
  • Steroïden: dit zijn krachtige anti-inflammatoire medicijnen die de symptomen van de allergie verlichten. Steroïden kunnen oraal of topisch (in de vorm van een crème of spray) worden toegediend.
  • Immunotherapie: dit is een behandeling waarbij uw hond een serie injecties krijgt met kleine hoeveelheden van de stof waar hij allergisch voor is. Na verloop van tijd zal de immuniteit van uw hond toenemen, waardoor de symptomen van de allergie afnemen.
  • Dieet: in sommige gevallen kan een dieet de symptomen van de allergie verminderen. Dierenartsen kunnen voedingsmiddelen aanbevelen die minder kans hebben op allergische reacties.

In sommige gevallen kan een combinatie van deze behandelingen nodig zijn om de symptomen van de allergie volledig te verlichten. Het is belangrijk om met uw dierenarts te bespreken welke behandeling het beste is voor uw hond.

Preventie van een parasitaire allergie

Helaas is het moeilijk om een parasitaire allergie volledig te voorkomen, omdat honden vaak in contact komen met deze parasieten in hun dagelijkse leven. Er zijn echter een aantal dingen die u kunt doen om de kans op een allergische reactie te verminderen.

Sommige van deze preventieve maatregelen zijn:

  • Regelmatig uw hond wassen met een anti-vlooien shampoo.
  • Uw huis regelmatig stofzuigen en dweilen om de aanwezigheid van vlooien en mijten te verminderen.
  • Het gebruik van vlooienbanden of vlooienmiddelen om ervoor te zorgen dat uw hond vlooienvrij blijft.
  • Regelmatig uw hond controleren op teken en deze onmiddellijk verwijderen als ze worden gevonden.

Als u merkt dat uw hond symptomen van een parasitaire allergie ontwikkelt, is het belangrijk om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. Deze allergieën kunnen ernstige huiduitslag, jeuk en haaruitval veroorzaken. In sommige gevallen kan de allergie ook luchtwegaandoeningen en astma veroorzaken.

Gelukkig zijn er een aantal behandelingen beschikbaar om de symptomen van de allergie te verlichten en ervoor te zorgen dat uw hond zo comfortabel mogelijk is. Sommige van deze behandelingen zijn: antihistaminica, steroïden, immunotherapie en dieet. In sommige gevallen kan een combinatie van deze behandelingen nodig zijn om de symptomen van de allergie volledig te verlichten. Het is belangrijk om met uw dierenarts te bespreken welke behandeling het beste is voor uw hond.

Lees ook