Allergieen voor bepaalde stoffen bij huisdieren hoe u ze vermijdt

Allergieën voor bepaalde stoffen bij huisdieren: hoe u ze vermijdt

Wat zijn de verschillende soorten allergieën?

Er zijn drie verschillende soorten allergieën die huisdieren kunnen hebben voor bepaalde stoffen: contactallergieën, inhalatie-allergieën en voedselallergieën.

Contactallergieën

Contactallergieën zijn allergieën die optreden wanneer een huisdier in contact komt met een allergeen. Dit kan gebeuren door het aanraken van het huisdier, of door het inademen van allergeendeeltjes die op de huid zitten. Contactallergieën kunnen ook optreden na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen.

Inhalatie-allergieën

Inhalatie-allergieën zijn allergieën die optreden wanneer een huisdier inademt allergeen-deeltjes. Dit kan gebeuren door het inademen van stof, pollen of schimmelsporen. Inhalatie-allergieën kunnen ook optreden na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen.

Voedselallergieën

Voedselallergieën zijn allergieën die optreden wanneer een huisdier bepaalde voedingsmiddelen eet. Dit kan gebeuren door het eten van voedsel dat allergenen bevat, of door het eten van voedsel dat is verpakt in allergeenen verpakkingsmateriaal. Voedselallergieën kunnen ook optreden na het aanraken van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen.

Wat zijn de symptomen van allergieën?

De symptomen van allergieën kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige huisdieren kunnen huiduitslag, jeuk, waterige ogen, niezen of een loopneus krijgen. Andere huisdieren kunnen ernstiger symptomen ervaren, zoals ademhalingsproblemen, braken, diarree, uitdroging, shock of zelfs de dood.

Wat zijn de oorzaken van allergieën?

Allergieën kunnen veroorzaakt worden door contact met allergeenen, door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen, of door het inademen van allergeen-deeltjes.

Wat is de behandeling van allergieën?

De behandeling van allergieën hangt af van de ernst van de allergie. Sommige huisdieren kunnen met antihistaminica of andere medicijnen worden behandeld. Andere huisdieren kunnen een levenslange behandeling nodig hebben, zoals allergeenvrij voedsel of een injectie met een allergeen-immunisatie.

Hoe kunt u allergieën voorkomen?

Allergieën kunnen niet altijd worden voorkomen, maar er zijn een aantal dingen die u kunt doen om het risico te verminderen. U kunt bijvoorbeeld proberen uw huisdier uit contact te houden met allergeenen, of voedingsmiddelen en medicijnen die allergenen bevatten. U kunt ook proberen het huis schoon te houden door stof, pollen en schimmelsporen te verwijderen.

Lees ook