Allergieen bij huisdieren symptomen en oorzaken

Allergieën bij huisdieren: symptomen en oorzaken

Allergieën bij huisdieren: symptomen en oorzaken

Allergieën bij huisdieren zijn een veelvoorkomend probleem. Volgens een recente schatting lijden ongeveer 10% van alle Nederlanders aan een huisdierallergie. Dit betekent dat er in Nederland meer dan 2 miljoen mensen zijn die last hebben van huisdierallergieën.

De meest voorkomende symptomen van huisdierallergieën zijn jeuk, waterige ogen, niezen, hoesten en een benauwd gevoel. Soms kunnen de symptomen ook uitgelokt worden door astma of eczeem.

De oorzaken van huisdierallergieën zijn nog niet helemaal duidelijk, maar er zijn een aantal theorieën. Sommigen denken dat het kan worden veroorzaakt door dierlijke huidschilfers, haar of urine. Anderen denken dat het kan worden veroorzaakt door een eiwit in de huid van sommige dieren, genaamd Fel d 1. Dit eiwit is het meest voorkomende allergeen bij katten.

Huisdierallergieën zijn een chronische aandoening, wat betekent dat ze niet kunnen worden genezen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de symptomen te verminderen. Hieronder staan ​​een aantal tips:

  • Beweeg je huisdier naar een andere kamer of buiten.
  • Zorg ervoor dat je huis schoon is en regelmatig stofzuigt.
  • Gebruik een luchtfilter in je huis.
  • Was beddengoed en kussenslopen regelmatig.
  • Gebruik anti-allergiemiddelen, zoals antihistaminica of corticosteroïden.

Als je last hebt van huisdierallergieën, is het belangrijk om een ​​huisarts of allergoloog te raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het bepalen van de oorzaak van je allergie en het vinden van de juiste behandeling.

Lees ook