Allergieen bij huisdieren hoe u uw hond of kat helpt

Allergieën bij huisdieren: hoe u uw hond of kat helpt

Allergieën bij huisdieren: hoe u uw hond of kat helpt

Allergieën bij huisdieren komen vaker voor dan je denkt. Veel mensen zijn niet eens bewust van het feit dat ze een dierlijke allergie hebben. Toch kan het leven met een huisdier erg lastig zijn als je er last van hebt. In dit artikel lees je alles over huisdierallergieën en hoe je ermee om kan gaan.

Wat zijn de symptomen van een dierlijke allergie?

De symptomen van een dierlijke allergie kunnen erg vervelend zijn. De meeste mensen met een dierlijke allergie hebben last van jeuk, waterige ogen, niezen en een loopneus. Soms kan een dierlijke allergie ook astma of eczeem veroorzaken.

De symptomen van een dierlijke allergie zijn vergelijkbaar met de symptomen van een pollenallergie. Dit maakt het soms lastig om te bepalen of je last hebt van een dierlijke allergie of een pollenallergie. Een allergoloog kan je hierbij helpen.

Hoe weet je of je een dierlijke allergie hebt?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of je een dierlijke allergie hebt. Als je jeuk, waterige ogen of een loopneus krijgt in de buurt van huisdieren, is de kans groot dat je een dierlijke allergie hebt. Ook als je eczeem of astma krijgt in de buurt van huisdieren, kan dit een teken zijn van een dierlijke allergie.

Als je denkt dat je een dierlijke allergie hebt, is het verstandig om naar een allergoloog te gaan. De allergoloog kan een huidtest of bloedtest doen om te bepalen of je een dierlijke allergie hebt.

Hoe kan je een dierlijke allergie behandelen?

Er is geen medicijn tegen een dierlijke allergie. De enige manier om de symptomen van een dierlijke allergie te verminderen, is door het contact met huisdieren te vermijden. Dit betekent dat je geen huisdieren in huis mag hebben als je een dierlijke allergie hebt.

Als je toch graag een huisdier wilt, kan je kiezen voor een huisdier dat je niet allergisch voor bent. Er zijn verschillende hypoallergene huisdieren, zoals konijnen, cavia’s en vogels.

Wat kun je doen als je contact met huisdieren niet kunt vermijden?

Soms is het niet mogelijk om contact met huisdieren te vermijden, bijvoorbeeld als je in een huis woont waar huisdieren zijn. In dat geval kun je de volgende dingen doen om de symptomen van een dierlijke allergie te verminderen:

  • was je handen na het aanraken van huisdieren
  • neem een antihistamine
  • gebruik een luchtfilter
  • maak je huis regelmatig schoon

Conclusie

Allergieën bij huisdieren komen vaker voor dan je denkt. De symptomen van een dierlijke allergie kunnen erg vervelend zijn. Als je denkt dat je een dierlijke allergie hebt, is het verstandig om naar een allergoloog te gaan.

Er is geen medicijn tegen een dierlijke allergie. De enige manier om de symptomen van een dierlijke allergie te verminderen, is door het contact met huisdieren te vermijden. Soms is het niet mogelijk om contact met huisdieren te vermijden, in dat geval kun je de symptomen van een dierlijke allergie verminderen door bijvoorbeeld een antihistamine te nemen of een luchtfilter te gebruiken.

Lees ook